12. Kasutatavus veebis

 Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

Selles artiklis räägin kasutatavusest veebis, toon välja ühe positiivse näite ja ühe negatiivse näite ning analüüsin neid Jakob Nielseni kasutatavuse komponentide abil.
Positiivse näitena toon välja Google'i Gmaili. Olles Gmaili tänaseks päevaks üsna pikaajaliselt kasutanud, siis minu silmis on raske leida teist kasutatavuselt sama head e-maili programmi. Läheme nüüd süvitsi ja vaatame Gmaili üle Jakob Nielseni komponentidega. Õpitavuse poole pealt on Gmail üsna lihtne, kõik vajalik on üldjuhul ühel lehel olemas ning mingeid suuri raskusi ei tohiks kellelgi selle esmakordsel kasutamisel tekkida. Tõhususe poole pealt on e-posti programme üsna raske võrrelda, sest üldjuhul on iga säärase programmi eesmärgiks saata e-kirju ning selleks on vaja teha vaid paar nupule vajutust, kuid sellegi poolest ütleksin, et Gmail on väga tõhus ning kõik vajalikud toimingud saab tehtud vaid paari hiireklõpsuga. Meeldejäävuse poole pealt ei ole samuti midagi ette heita, sest kõik asub sisuliselt ühel lehel ja on terve aeg silme ees, mistõttu ei ole eriti raske peale mõningast pausi asi endale jälle meelde tuletada. Veakindluse poole pealt on Gmail samuti tõhus, e-kirja kirjutades on olemas õigekirjakorrektor, mis kontrollib õigekirjavigu, kuid samuti võib see kohati ka osutuda ebameeldivaks, parandades ebakorrektse sõna millekski teiseks, võrreldes sellega, mida kasutaja oli soovinud öelda. Üldjoontes on Gmail siiski üsnagi veakindel, vähemalt minu kogemuste põhjal. Rahulolu poole pealt on Gmail väga hea ehk kasutuskogemus on mugav, tooksin eraldi välja automaatse sorteerimise funktsiooni, mis eraldab olulised e-kirjad spämmist ja muust säärasest, see funktsioon nii mõneski e-maili programmis puudub. Olles kasutanud nii mitmeidki e-poste, siis julgen väita, et Gmail on oma kasutatavuselt väga hea.
Negatiivse näitena räägiksin SEB internetipangast. Kõik toimingud olen sellega siiamaani ära saanud tehtud, kuid arenguruumi sellel kindlasti veel on. Õpitavuse kohast ütleksin nii palju, et esialgu tundub kõik väga abstraktne ja raskesti omandatav. Tõhususe poole pealt, midagi erilist välja tuua ei oska, sest see eeldab, et vajalikud funktsioonid on selleks ajaks juba selgeks õpitud ning seetõttu on tõhusus üsnagi hea. Meeldejäävust arvesse võttes on asi veidike halvem, sest nagu õpitavuse punktis öeldud sai, on tegmist esmapilgul üsnagi abstraktse lehega ning seetõttu võtab ehk asjade meeldetuletamine veidike rohkem aega ning meeldejäävus on selle tõttu samuti kehv. Veakindlusest rääkides peab ka nentima, et vigu ikka aeg ajalt leidub, aga eks internetipanga põhirõhk peab olema rohkem turvalisusel, mis võib seletada muude vigade aeg ajalt leidumist. Ja rahulolu on minu arvates selle programmi või veebilehe kõige suurem miinus, nimelt minu isiklik kasutuskogemus ei ole olnud eriti positiivne, eelkõige just info kättesaadavuse tõttu. Kõik vajalik info on kuskil olemas olnud, kuid see ei ole olnud eriti hästi kättesaadav, mistõttu kulub aega eraldi vajaliku info otsimiseks, selle koha pealt on palju tööd võimalik teha. Kokkuvõtteks saab kõik asjad tehtud, kuid on palju asju, mida võiks muuta paremaks. 
Kasutatavus veebis on väga oluline ning selle arendamine ning paremaks muutmine on oluliseks aspektiks mitmete programmite ja veebilehtede edus.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

15. Eetika ja IT

10. Eric S. Raymond Hacker-HOWTO

13. Teistmoodi IT